6 beneficii ale picturii pentru sănătatea ta mintala și emoțională

Acum peste 10 ani organizam primul curs de desen și pictură într-o ceainărie din zona Aviatorilor. La vremea respectivă era o activitate nouă și multe persoane erau timide sau reticente mai ales că m-am ambiționat la momentul respectiv ca acesta să fie dedicat exclusiv adulților.

Mi se părea că oferta de cursuri pentru copii este mult mai diversificată, iar menținera creativității, folosirea imaginației, descoperierea de noi talente, relaxarea prin artă, deconectarea erau cel puțin la fel de importante și pentru adulți.

Din propria experiență îmi dadusem seama că este foarte simplu pentru o persoană, cu cât înaintează în vârstă, să se lase purtată de valul rutinei și al grijilor cotidiene, neglijând de cele mai multe ori sănătatea psihică și emoțională.

Perioada aceasta cauzată de criza sanitară a demonstrat încă o dată cât de important este să fim echilibrați, să reușim să ne adaptăm cât mai ușor la nou, să avem hobby-uri și activități placute în care să ne refugiem când simțim nevoia de o pauză.

Am selectat astfel 6 beneficii importante de care se bucură cei ce au arta vizuală ca hobby:

1. Dezvoltarea creativității

Pictura nu este doar pentru cei creativi. Chiar și oamenii cu o gândire mult mai analitică și pragmatică își pot stimula creativitatea practicând artele plastice. Exercițiul, atenția și determinarea ajută acest gen de persoane să-și dezvolte imaginația în propriul ritm.

2. Îmbunătățirea memoriei

Oamenii care practică frecvent activități creative, cum ar fi scrisul, pictura și desenul, au șanse mai mici de a dezvolta boli de pierdere a memoriei pe măsură ce îmbătrânesc. Pictura le oferă de asemenea șansa de a-și exprima sentimentele și emoțiile fără cuvinte. Poate fi dificil să te deschizi uneori, așa că aceasta este o modalitate excelentă de a elibera gândurile interioare. Persoanele care pictează folosesc arta pentru a depăși timiditatea și a-și transmite personalitatea. Folosirea lucrărilor de artă pentru a spune o poveste permite unei persoane timide să renunțe la rezervările sociale normale.

3. Privire de ansamblu a problemelor și rezolvarea lor

Suntem tentați să spunem că artele plastice îmbunătățesc doar părțile creative, dar acestea ajută și la gândirea critică sau pragmatică. Un artist trebuie să gândească la nivel macro, să vadă the big picture pentru a putea veni cu soluții pe măsură ce lucrează. De asemenea, abilitățile motorii se îmbunătățesc atunci când o persoană alege pictura ca hobby. Manipularea cu îndemânare a unei pensule crește mobilitatea mâinilor și a degetelor. Abilitățile motorii fine pe care le dezvoltă un pictor devin în cele din urmă comenzi rapide mentale pe care creierul le implementează în viața de zi cu zi.

4. Eliberarea stresului

Stresul este o problemă cu care se confruntă toată lumea într-o oarecare măsură în toate etapele vieții. Nivelurile ridicate de stres și anxietate contribuie la probleme de sănătate mintală. Pictura și alte activități artistice oferă o eliberare emoțională pentru persoanele care se luptă cu stresul sau au un moment stresant în viața lor. Concentrarea pe pictură permite minții unei persoane să se relaxeze și să renunțe la toate problemele și cerințele care ar fi putut duce la stres.

Când oamenii creează ceva frumos prin pictură, ei stimulează mintea creativă în timp ce ameliorează tensiunea mentală. Eliberarea anxietății sub formă de pictură ajută o persoană să se relaxeze și să renunțe la toate presiunile care afectează mintea. Nu este o surpriză faptul că nivelurile scăzute de stres duc la un stil de viață mai fericit și mai sănătos și ajută la îmbunătățirea sănătății mintale generale.

5. Creșterea optimismului și gândirii pozitive

Pictura stimulează stima de sine și îi inspiră pe oameni să atingă noi niveluri de calificare. Ea produce, de asemenea, un mediu relaxant și deschis în care participanții se simt în siguranță pentru a-și explora propria creativitate. Recompensa creșterii și extinderii abilităților artistice creează un sentiment de realizare. Crearea unor opere de artă atrăgătoare din punct de vedere vizual pe care alții le admiră îi oferă cursantului un sentiment de mândrie și fericire.

6. Dezvoltarea echilibrului emoțional

– cursanții își revarsă emoțiile prin procesul de pictură. Această practică încurajează indivizii să se uite la propria stare emoțională și să facă bilanțul emoțiilor pe care poate nici nu-și dau seama că le au. Eliberarea emoțiilor prin opere de artă este o experiență eliberatoare pentru mulți oameni, la toate vârstele. De fapt, mulți terapeuți sugerează pictura sau desenul ca tratament pentru pacienții care au suferit experiențe psihologice dureroase. Eliberarea emoțiilor prin pictură promovează vindecarea. Cei care pictează experimentează o creștere a nivelului lor de inteligență emoțională. Permițând emoțiilor să iasă în pictură vă ajută să vă înțelegeți propria stare emoțională și să realizați ce contribuie la stările dvs. de spirit variate și la nivelurile de stres.

Dacă ți-am stârnit curiozitatea, te încurajez să arunci o privire peste programa cursurilor de artă pentru adulți.

Surprinde pe cineva drag cu un CARD CADOU de la ART & HOBBY STUDIO!

Este cadoul perfect pentru iubitorii de artă și creativitate, oferindu-le acces la o varietate de cursuri și ateliere. Fie că este vorba de pictură, sculptură sau orice altă activitate artistică, un CARD CADOU va transforma timpul liber într-o experiență memorabilă și inspiratoare.