cursuri de artă online, pandemie, cursuri online

Cursuri de artă online în vremea pandemiei

 

Înainte de pandemie

A fost odată ca niciodată ziua de 10 martie 2020.

Deja simțeam în aer că ceva nu este în regulă. Auzeam din ce în ce mai des în preajma mea cuvinte precum coronavirus, COVID-19, epidemie, “virusul din China” sau infecții, dar eram cu atât de multă treabă încât, trebuie să recunosc, că nu le-am dat mare importanță.

Tocmai terminaserăm proiectele de 1 și 8 martie și ne pregăteam pentru “școala altfel”, plus alte evenimente noi de care eram foarte entuziasmați, pe lângă cursurile și atelierele zilnice de la sediu.

De-abia când au început să mă sune unii cursanți că vor lipsi pentru două săptămâni fiind în izolare la domiciliu deoarece călătoriseră în afara țării am început să mă interesez despre ce e vorba. Atunci am luat decizia să dau comandă de geluri dezinfectante ce urmau să fie puse în fiecare sală de curs și recepție, soluții mai puternice de igienizare etc. Am rămas cu toate sigilate în locație pentru că până să ajungă comanda am închis.

Am luat hotărârea aceasta pe 11 martie când s-a anunțat și întreruperea cursurilor în școli și universități. Mi se părea că situația este mult prea incertă și nu voiam să risc sănătatea echipei și a cursanților. Pentru a ne ține totuși moralul ridicat am anunțat că închidem doar pentru o săptămână până ne dumirim de cum decurg lucrurile (eram mai tânără și naivă atunci 🙂 ).

Stare de urgență și cursurile online

Între timp s-a decretat și “Starea de urgență” și mi-am dat seama că nu mai are rost să sper la o revenire prea curând.

După ce am reușit să mă adun de pe unde eram căzută psihic 🙂 am început să mă gândesc la un plan pentru următoarele două luni (eram încă tânără și naivă 🙂 ). În primul rând am avut grijă să anunț toți participanții cu privire la situație și să-i asigur că activitățile vor fi reluate de unde am rămas imediat ce se va putea. Apoi am încercat să menținem legătura prin intermediul rețelelor de socializare dându-le diverse idei despre cum și-ar putea petrece timpul liber într-un mod creativ.

Între timp, mă tot “bântuiau” propunerile de cursuri online pe care personal le cam respingeam. Aveam impresia că sunt în contradicție cu principiile pe baza carora am clădit aceasta mini școală și anume de a lua oamenii din mediul virtual, de a-i elibera din “lanțurile” create de calculatoarele și telefoanele ce îi țineau “prizonieri”.

Noroc că membrii echipei mele au fost mai dezghețați la minte și nu s-au lăsat până nu m-au convins să încercăm.  De aici a început nebunia pentru ca noi nu prea ne pricepem (mai deloc) la tehnologie. Până am reușit să ne lămurim cum merge treaba am investit multă muncă, timp, energie și (mai ales) nervi. Din fericire persoanele ce au participat la primele cursuri au fost foarte îngăduitoare și ne-au iertat stângăcia.

Cursurile online după 3 luni de izolare

Acum, după 3 luni de când organizăm cursurile de artă online, am reușit să realizez un sistem de organizare și boacănele s-au mai rărit. Încă îmi e foarte dor de cursurile și evenimentele organizate în vremuri normale și de abia aștept să se termine nebunia și să ne întoarcem la ale noastre în siguranță, dar mă bucur că am avut astfel șansa să ne continuăm activitatea și, în plus, să ajungem la persoane ce nu aveau posibilitatea să participe la ședințele noastre nelocuind în București.

Am fost foarte emoționați să avem în clasele noastre virtuale inclusiv elevi din afara țării ceea ce ne-a convins să continuăm această variantă de cursuri chiar și după ce reluăm activitatea la sediu.

În concluzie, această perioadă mi-a reamintit cât de importantă este abilitatea de adaptare și capacitatea de a fi suficient de deschis la minte pentru a lăsa diversitatea să pătrundă în viața noastră.

Momentan reușim să facem izolarea mai placută pentru aproximativ 30 de persoane pe zi ce participă la cursurile noastre. Dar cel mai important, cursurile online au reușit să ne ajute pe noi, ca echipă, să trecem mai ușor peste această perioadă atât financiar, cât mai ales din punct de vedere al satisfacției de a putea face în continuare ceea ce ne place chiar dacă sub o altă formă.

La urma urmei, Art & Hobby Studio s-a nascut din dorința de a aduce un strop de culoare în viața fiecăruia, de a încuraja oamenii să-și dezvolte latura creativă, să aibă încredere în forțele proprii și să-și îndeplinească, poate, un vis pe care îl amânau de mult – acela de a picta/desena. Iar dacă acest lucru se poate realiza momentan doar din spatele unui ecran, fie, mergem mai departe 🙂

 

 

Carmen Stancu

Organizator evenimente Art & Hobby Studio

Comentarii

  1. Reply

    Buna ziua,
    Am o nepotica de 11 ani, careia ii place sa deseneze.
    Am vazut, din intamplare ,ca exista acest curs chiar azi la ora 13.Ar putea participa? Daca DA, care sunt conditiile si cum trebuie procedat?
    Multumesc pt. viitoarele detalii si astept un raspuns.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *